Kommer den kriminella vargjakten att öka?

Kommer den kriminella vargjakten att öka som en följ av att utrensningsjakten på varg nu stoppas?
Enligt Jägareförbundet och andra aktörer som moderaternas jaktpolitiska talman Bengt-Anders Johansson, så krävs det vargjakt för att öka acceptansen för varg.
Och om acceptansen är för låg så kommer jägarna per automatik att ta lagen i egna händer. Det är i alla fall den vanliga uppfattningen bland de flesta jägare.

Efter att Naturskyddsföreningen, WWF och Rovdjursföreningen överklagade Naturvårdsverkets beslut om jakt på 16 vargar till förvaltningsdomstolen och begärde stop för jakten samt att detta stop skulle gälla omgående (inhibition av beslut) tills det att domen från förvaltningsdomstolen var klar, så beslutade förvaltningsdomstolen att det inte fanns skäl för inhibition.

Detta beslut överklagades sedan av berörda organisationer till kammarrätten som nu gjort en annan bedömning och beslutat att vargjakten ska stoppas omgående tills det att förvaltningsdomstolen har behandlat klar ärendet.

Och redan nu hotar jägare på de sociala medier att detta beslut kommer att betyda att den illegala jakten kommer att öka.
Med andra ord, “får vi det inte som vi vill så skiter vi i de demokratiska fattade besluten och gör som vi vill i alla fall och skjuter vargen illegalt”.

Visa Vargjakt 2013 på en större karta

Tydligen är det något som ganska så utbredd i Finland där 5 personer sitter häktade efter en illegal och väl organiserat vargjakt, där inte mindre än 17 personer totalt var involverade och där man lyckades skjut två vargar.
Och som en eftergift till dessa rättshaverister som bland annat innefattar en person långt uppe i hierarkien till Finska Jägarförbundet, föreslår nu en finsk politiker utökade licenser på varg!
Alltså en eftergift till de kriminella jägare och ett hån mot demokratin.
Och inte är det bättre i Sverige.

Tjuvjakt i Sverige – Vargkriget – Del 1
Tjuvjakt i Sverige – Vargkriget – Del 2

Karta och annan information om de berörda revir finns här: Vargreviret

 

bar
srf
sr1
sr2
dn1
dn2
svd1
svd2
svd3

lrf

NVV beslut om vargjakt 2013

Föreningarnas  överklagande till Kammarrätten
Bilaga 1 till överklagande
Bilaga 2 till överklagande
Bilaga 3 till överklagande
Bilaga 4 till överklagande
Bilaga 5 till överklagande

SR
AB
Tidigare om samma sak

Jinges fotoblogg

Aftonbladet 
Aftonbladet
Aftonbladet
Aftonbladet

SR
SR
SR
SR

DN
DN
DN
DN
DN

SVD
SVD
SVD
SVD
SVD
SVD

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5434975

Posted in Genetik, Illegal jakt, Jägareförbundet, Licensjakt, Naturvårdspolitik | Tagged as: , , , , | 3 Comments

3 Responses to Kommer den kriminella vargjakten att öka?

  1. Kerstin says:

    Intressant är också att de två jägare i Finland som sköt en björn för någon vecka sedan nu häktats av polisen. De påstod att de var ute på harjakt och attackerades av björnen, men polisen fick information om att de varit ute flera ggr. tidigare i vinter och jagat samma björn ur idet, varvid honan då förlorade sin unge. Det talas inte mycket om illegal björnjakt i Sverige, men den är ju med all sannolikhet mycket omfattande. Med 3000 björnar på en begränsad yta så är det inte speciellt svårt att finna aktiva björniden.

  2. [...] något annat vis, det enda de gjort är att besluta om jakt! (Så kallad skyddsjakt, licensjakt, genetisk rensningsjakt och man blundar medvetet för tjuvjakt!) Det vi ser är en medveten politisk taktik för att [...]

  3. Kerstin says:

    I Finland rapporteras att kriminella ligor som olagligt skjuter älgar, björnar och hjortar i de finska skogarna hotar laglydiga jägare till tystnad. Den som vågar säga något hotas med att en “jaktolycka” kommer att ske, eller att huset kan komma att brinna!

    http://svenska.yle.fi/artikel/2013/03/18/ligor-hotar-lagliga-jagare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>