Hundbiten fransk kvinna en toppnyhet i varghatarkretsarna

En incident med en hund som angripet en turist i Frankrike har även blivit en “intressant” nyhet här i Sverige, och då speciellt bland våra mest rabiate vargmotståndare.

File:Pyrenäen-Berghund Rüde 2,5 Jahre alt.jpg

Som källa till kalabaliken i hönsgården står ju som vanligt svammelpojkarna från Vargflum, som hittat denna stora nyhet.

Och som vanligt när det kommer till Vargflum, så är det ju så klart inte en vilken som helst hund som angripit och skadad en människa, men en hund som har till uppgift att vakta får mot varg.
En jakthund som käkat upp ett antal barn skulle inte ens nämnas i en bisats till något alster på den bloggen, men kopplingen till varg gör den synnerligen intressant set från den lett obskyra horisonten man utgår ifrån på den sidan om vargstängslet.

I det aktuella fallet har en kvinna som vandrat i nationalparken i Vanoise i de franska alperna, kommit sig in mitt i en fårflock och då blivit angripen av två såna boskapsvaktande hundar.
De skador hon ådrog sig var inte svårare än att hon själv kunna ta sig tillbaka till härbärget hon bott på och hon fick därifrån lift ner från bergsområdet med helikopter.


Visa större karta

Cendrine Bornerand, projektledare för boskapsskötsel i området anser inte att man kan generalisera utifrån denna incident eller några av de andra man haft vissa år, och säga att dessa hundar är farliga för människor.
Totalt är det bara fråga om några fåtal angrepp varje år trots att området besöks av tusentals turister årligen.
Man ska nu göra en utredning av vad som gick galt i detta fallet för att hitta en förklaring till hundarnas beteende. Om en av dom kan ha varit löpsk, om det har varit vargar i närheten som gjort dom extra påpassliga och vaksamma eller om kvinnan till exempel inte följt de anvisningar som vandrare i området får om hur man ska agera i områden med boskapsvaktande hundar.

Fortfarande är användandet av såna hundar relativt nytt i Frankrike, där man bara har erfarenhet från de senaste 15 år. Möjligen han man inte än fått till en tillräcklig bra avel såsom man har hos grannarna i Italien, där aggressiva hundar hela tiden plockats bort från aveln.
Men man konstaterar också att man aldrig kan få fram en god boskapsvaktande hund som samtidig är timid och vänlig mot människor. Det är två motpoler som inte går att förena i en och samma hund.

Sedan är kopplingen till den svenska vargdebatten den att såna hundar även används mer och mer i Sverige som ett verktyg för att kunna hålla varg och får skilda åt, och därmed förhindra vargen att döda och skada tamdjuren.
Såna tilltag där ansvarsfulla djurägare försöker anpassa sig till att ha fått vargar som granne, ses ju inte som något positivt i varghatarkretsar, och därför bjuder ett sånt angrepp en trevlig möjlighet att sprida lite propaganda mot användandet av sådana hundar som skydd mot varg, och göra dom till extra farliga och blodtörstiga bestar.

Och ALLT som har några som helst kopplingar till varg i positiv avseende, är av det onda i varghatarkretserna.
Det räcker att någon har en varg i sin logotyp, eller en bild av en varg på sin FB-sida för att varghatarpacket ska gå igång på alla cylindrar, trakassera vederbörande och direkt avfärda han eller hon som en total idiot, korrupt och inte trovärdig, något som bland annat drabbat ett antal EU-tjänstemän.

Sedan finns det ju en mer legitim kritik mot dessa “vakthundar” som inte bara skyddar sin flock av fårskallar mot vargar, men även mot andra rovdjur som till exempel lösspringande hundar och då speciellt jakthundar.
Jakthundar är i stort de enda hundar som får springa lösa i skog och mark långt från ägarens direkta kontroll och därför titt som tätt kommer in i hagen till boskapen.
Den kritiken, om än den tycks vare riktig, faller nästan helt på att boskapsvaktande hundar endast ska vare ett komplement till rovdjursstängsel. Dessa hundar ska ju så klart inte gå fria i skog och mark men hålla sig inne bakom stängslet tillsammans med de tamdjur de har som uppgift att skydda, och inom ett sånt stängslat område har jakthunden intet att göra.
Det är bara för jägarna att lära hundarna att INTE närma sig hägnat mark, vilket ju borde vare en självklarhet då det är ett känt faktum att många angrepp på tamdjur orsakas av lösspringande jakthundar.

En annan kritik mot såna vakthundar är att dessa inte klarar av en hel vargflock.
Visst, jo, korrekt, men i de absolut flesta fall med angrepp på tamdjur här i Sverige, har det varit fråga om enskilda vargar eller i undantagsfall ett vargpar.
Dessutom är ju de boskapsvaktande hundarnas främste uppgift att med sin närvaro och genom skall avskräcka vargen från att närma sig, och först i andra hand att ta an sig inkräktaren och angripa den fysiskt.
Mot enskilda vargar och mot vargpar har dessa hundar så klart en rimlig chans, och även om en och annan hund dödas varje år när den försvarar sin flock, så är det troligen många vargar som också fått lärt sig att dessa hundar har tänder och temperament och att det finns mera ofarligt mat på annat håll.

I alla fall är dessa hundar i kombination med ett bra stängsel väl så nära man kommer till att säkra sina får mot rovdjursangrepp.
Och några större problem med såna hundar i den roll förblir önsketänk i de små huvuden till våra varghatande “vänner” på Vargflum.

Posted in Jakthundar, Konflikt, Varg | Tagged as: , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>