Jägareförbundet är desperat

Nu kör Jägareförbundets propagandaapparat igen på fullt varv. Man är helt tydligen desperat när man kan påstå det som Torbjörn Lövbom gör i sin debattartikel i Aftonbladet med titeln:  Vargar är ett hot mot livet på landsbygden.
Nu är det alltså landsbygdens fortlevnad som är hotad av vargen.

Utdrag från Vargrevirets "ordbok" om Svenska Jägareförbundet

Det låter nästan så man kan tro att jägareförbundet hämtar sin information om varg från samma externa källor som de rekommenderar sina egna medlemmar att använda sig av, som till exempel extremistgruppen Folkaktion ny rovdjurspolitik.

Landsbygdens fortlevnad är hotad av vargen!
Ja herregud ja, det låter ju allvarligt.
Men nu är det ju som sagt Jägareförbundets Torbjörn Lövbom som påstår det, så då bör man troligen inte ta det på allt för stor allvar.

Han har ju tidigare hävdad ut sig både det ene och det andra som inte varit sant.
Till exempel slängde han för några år sedan ut ett påstående om att det förra året(2008) hade dödats 50 jakthundar av varg, vilket ju var en ren förbannat lögn!
Och det på bästa sändningstid i programmet Studio Ett 5 oktober 2009.
Lyssna här Torbjörn Lövbom lögnen om 50 vargdödade hundar. 1:30 minutter inne i inslaget.

Det året dödades det enligt Viltskadecentrets statistik 30 hundar av varg och 13 skadades.  (Klicka på tabellen härunder)


I sitt senaste alster har han visserligen korrekta siffror, nämligen 27 vargdödade jakthundar 2009, men varför använder han 2009 och inte Jägareförbundets aktuella lista över dödade jakthundar för 2010 som ju ligger mycket närmare i tid?
Svaret är så klart att siffrorna förra året inte var helt så dramatiska, med endast 19 vargdödade jakthundar.

Dessa 19 kan man jämföras med Agrias statistik som visade på 11 vargdödade, 12 ihjälskjutna och över 90 vildsvindödade jakthundar för 2010. För  att få siffror för hela hundpopulationen och inte bara för de som är försäkrade i Agria, måste man multiplicera med 2 för att få en något så när korrekt bild av situationen.

Det blir MÅNGA skjutna och vildsvindödade jakthundar, men de bidrar så klart inte till landsbygdens stora problem. Det gör endast de vargdödade hundar.

Sedan, om det nu är som Torbjörn säger det är, att siffrorna hade varit högra om det inte varit för att jägarna slutat med att jaga med löshund, ja då hade siffrorna för skottskadade hundar, vildsvindödade och andra dödade hundar varit en del större, trots att det inte finns vargar i hela landet.
Fakta är att i de undersökningar man gjort tidigare i glesttrafikerade vargrevir, så var det endast en femtedel av all dödlighet för jakthunden vid jakt som var orsakad av varg.

Numera finns vargarna i andra län där trafiksituationen är mångfald värre för lösspringande jakthundar, som Stockholm och Västra Götaland till exempel.
I dessa nya revir kan man så klart utgå ifrån att trafikdödligheten och vargdödligheten inte längre är jämbördiga.

Sluter man jaga med löshund i vargrevir, så försvinner även de fyra femtedelar av dödligheten som inte skyllas varg, och som i de mer trafiktäta vargrevir är mycket större än fyra femtedelar.

Med andra ord, med 1000 vargar i skogen så räddas mängder av jakthundar från en ond bråd död.

Fakta om dödlighet hos jakthundar.
Ersättningssystem för vargdödade jakthundar.

Vargdödade jakthundar 2010.

Posted in Jägareförbundet, Jakthundar, Licensjakt, Varg, Vildsvin | Tagged as: , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>