Lite rätt, mycket fel samt lite hyckleri

I en krönika i dagens Skånskan uttrycker Lars J Eriksson en del vettiga åsikter om hur vi bör kunna acceptera att vargen dödar lite får och några hundar och att jägarnas fritidssysselsättning inte är något hållbart argument för att inte ha varg.
Men samtidig kommer han även med sån som i bäste fall kan kallas för rent okunnig svammel,  som till exempel detta:

“Varför anses det av vargvännerna att just människor boende i Dalarna, Västmanland, Värmland, Gästrikland och några ytterligare områden skall leva sida vid sida med vargen, medan vargen inte tillåts utbreda sig över hela Sveriges skogrika yta?
Det handlar förstås om hyckleri. Många av dessa som uttrycker stöd för att låta vargstammen växa skulle reagera helt annorlunda om vargen fick finnas mitt i deras eget vardagsliv.

Jag tror aldrig att jag har läst eller hört några vargvänner som inte tycker att vargen ska få sprida sig till hela landet, att vissa områden ska få vare vargfria genom mänsklig försorg.
Dessutom bor många av dessa vargvänner han här pådyvlar dessa åsikter precis i de områden där det i dag finns varg.

Sedan spårar det ut riktigt reellt:
“Det grundläggande problemet handlar om vargens latenta farlighet för människan. Vargen kan i utsatta situationer döda även människor. I fjol dödade prärievargar en kvinna i Canada och historiskt är belagt hur människor rivits till döds, inte minst barn.”Och han fortsätter:
“Om inte vargen vore farlig för människan skulle den givetvis få finnas i skogarna intill de mer befolkningstäta delarna av landet. Men då börjar det brännas även för vargvännerna. “Inte intill min tomt, mina barns dagis eller skola”, är det outtalade budskapet.”

Helt klart kan vargen vare farlig för oss människor. Vargen har tidigare dödad människor här i Sverige och även i nutid har människor dödats av varg i till exempel Kanada.
Men risken är så försvinnande liten att något händer att det är mer vettigt att vare rädd för åskan eller att få en rymdsten i huvudet än att bli dödad av en varg, vare sig man bor på glesbygden i Bergslagen, i utkanten av Malmö, i Stockholm eller för den delen i norska Rakkestad.
Och de flesta om inte alla som är bara lite intresserat i vargen och som inte har andra intressen som drar åsikterna snett åt skogen, förstår detta och klarar av att bo med vargen som granne.

Nåja, han har ju i alla fall rätt i följande om än han pratar om fel personer och fel art:

“Det handlar förstås om hyckleri. Många av dessa som uttrycker stöd för att låta vargstammen växa skulle reagera helt annorlunda om vargen fick finnas mitt i deras eget vardagsliv”

14 dagar med viltolyckor

Viltolyckor de senaste 14 dagar.

För vem är inte dessa små värdelösa hycklare om inte precis samma personer som inte vill låta vargstammen växa av olika skäl, men samtidig glatt accepterar att 8-10 människor dödas i viltolyckor med älg varje år och 80-100 blir svårt skadade.
Bara under den tid vi har haft den nutida vargstam i Sverige, från början av 80-talet, har inte mindre än 300 människor dödats i älgrelaterade viltolyckor.

Vilket jävla hyckleri det är fråga om illustreras med all tydlighet av följande två citat från slöddret på Svenska Jägareförbundet

Jägareförbundet ordförande Torsten Mörner:
“Öka den svenska älgstammen med 150 000 djur!”

Jägareförbundets Gunnar Glöersen:
“De som inte påverkas negativt eller inte alls berörs vill ha fler eller är likgiltiga.”

Där min kära krönikör, bland jägarna, har du det verkliga hyckleriet och i älgen en verklig risk för den som bor på glesbygden.
Men om du fortfarande är rädd för vargen, ladda mobilen med denna.
Skrämmer du inte vargen så dör du i alla fall lite lyckligare.

Posted in Licensjakt | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>