En patetisk liten vargstam i Sverige

Område med varg i Minnesota

Område med varg i Minnesota i jämförelse med Sverige

I Minnesota har man omkring 3000 vargar på ett område som till areal motsvarar Örebro, Dalarna, Värmland och Gävleborgs län.

Och det utan några nämnvärda problem med att få acceptans för dessa från lokalbefolkningen.

Detta är ju inte heller något problem här i vargglesa Sverige, om man nu med lokalbefolkningen avser
L O K A L B E F O L K N I N G E N och inte diverse löst folk, framförallt från jägarkåren, som anser sig representera oss som bor på landsbygden med revirpinkande vargar precis utanför tomtgränsen.

Kan man vare mer uppblåst och dryg än när man som Jägareförbundets Gunnar Glöersen låter påskina att vargjakten var ”Svenska folkets vargjakt” och att ”Hela världen förstår varför vi jagar varg” samt påstå att man har stöd för vargjakten från LCIE (Large carnivore initatiativ for Europe) när dessa tvärtom radar upp ett antal punkter som inte alls är uppfyllda och andra som är i direkt konflikt med den policy samma fjants förbund har vidtagit.
Jag tror inte det.

Här kommer lite av det LCIE skrev i sin rapport till EU-kommissionen.

 • “This refers to the understanding that the temporary freeze on population growth is continued to be seen as a temporary state. If the present population size becomes a long term goal then it will require a major revision of our position as the long term viability of the population depends also on its size and distribution pattern.”
  Jägareförbundet vill ha max 150 vargar jämt spridda över hela landet.

 • “It is also strongly conditional on the fact that plans for genetic reinforcement of the population are carried out.”
  Man har inte ens börjat och många problem står fortsatt i vägen innan detta kan bli en realitet.

 • “We consider it important to document that such a hunt actually increases rural acceptance for wolf presence and reduces conflicts (be they material, economic or social).”
  Bland jägarna är det tvärtom så att acceptansen minskar om man bara vill lyssna till den pågående debatten.

 • “It would also be desirable to document that it reduces poaching events or at least the willingness of hunters to poach, although we realize the logistical difficulties of studying this aspect.”
  Kort efter förra årets vargjakt var avslutat sköts det två vargar illegalt och man hittade även spår efter ett misslyckad försök på illegal jakt.
  Detta blir, om något, så bara en liten notis i skittidningen Svensk Jakt.

Med 3000 vargar på en så liten yta som är fallet i Minnesota, är det i alla fall tur för deras lokalbefolkning att man inte där är begåvat med lika patetiska och högljudda representanter för sin jägarkår som vi är här i Sverige.

Jämförelse mellan "dagens" vargstam och Jägareförbundets policy

Jämförelse mellan "dagens" vargstam och Jägareförbundets policy. Röd tal är max antal föryngringar man anser man bör ha i de olika delområden!

DN1 DN2 DN3 DN4 Wolves Minnesota

Posted in Illegal jakt, Jägareförbundet, Licensjakt, Varg | Tagged as: , , , , , | 11 Comments

11 Responses to En patetisk liten vargstam i Sverige

 1. Anette Klang says:

  Instämmer helt i ovanstående! Men glöm inte den förbaskade Svenska Kennelklubben vars ordf på ledarsidan skrev så mycket skit, helt i samma anda som vissa delar av jägarkåren, så jag gick ur klubben och jag ringde och sade varför också! Är nog 3 el 4 år sedan nu.

  Jag skulle vilja uppmana alla att det bildas en alternativ jägarförening och en alternativ organisation för hundar där man kan vara emot vargjakt. Som det är nu tar dessa föreningars inre krets makten ur sina medlemmar och hävdar en ståndpunkt de inte har stöd dör hos merparten av medlemmarna samt vinklar information och kör propaganda för sin ståndpunkt att de vill jaga varg och hålla antalet vargar nere. De som har denna åsikt ska hålla sig till att promenera i parker och hålla sig borta från vildmarken för den som inte kan respektera vildmarkens djur har inte där att göra!

  Förbjud jakt med lös hund eller ta konsekvenserna! Men nu är det så att de flesta hundar som dör dränker sig eller trafikdödas och vargen ligger på en bråkdel. De flesta renar som dör trafikdödas eller tjuvjagas!!! Också här ligger vargen på en bråkdel och järven ligger högre men inte i närheten av trafikoffren och tjuvjakten! Hela debatten är full av snedvriden propaganda från varghatarna! Fakta talar helt emot dem!

  • Korrekt. SKKs ledning sitter ju tryggt i knäet till Jägareförbundet.
   Både ordförande, verksamhetschefen i SKK och chefredaktören på HundSport går ju helt tydligt Jägareförbundets ärende i vargfrågan.
   Tyvärr är det väl så att länsföreningarna och rasklubbar som inte direkt är berörda av varg egentligen skiter i frågan såsom den största delen av befolkningen också gör det, medan de andra, “jakthund” klubbarna är desto mera aktiva och därför kan diktera hur frågan drivs.
   Då hjälper det inte mycket att det finns några enstaka personer inom den lokala rasklubb som är pro varg, när övriga medlemmar i klubben har helt andra prioriteringar som inte alls har med varg att göre.

   Frågan är om man inte möjligen borde gå med i SKK igen.
   Som medlem kan det ju vare lättare att ställa till med bråk, och få slängt ut dessa idioter.

 2. Rickard says:

  Bra artikel. Tyvärr är detta verkligheten. Lögner och manipulation från regering, Svenska jägareförbundet och Svenska Kennelklubben.

  T o m medierna vinklar informationen till fördel för Carlgren på ett sätt som är lätt att genomskåda om man vet i vilken ordning händelser har utspelat sig. Opartiska medier brukar ju ha koll på fakta och händelseordning annars. Men inte i detta fall. Undrar verkligen varför??? Ta exempelvis lögnen om det försenade brevet från EU, eller lögnen om att det var en slump som gjorde att Carlgren hade presskonferens samma dag som EU skärpte tonen.

  Våra myndigheter som ska skydda naturen påstår sig inte veta att det är förbjudet i EU att skjuta utrotningshotade djur – det är nog den mest skrämmande lögnen av alla, och inte ens det nappade medierna på! Något är fel – väldigt fel!!

  Regeringen har inte haft några planer för utplanteringen av varg (inte heller kunskaper) innan EU bestämde sig för att tillrättavisa Sveriges regering. Men när Carlgren plötsligt påstod att han hade planer (& kunskaper) så svalde medierna det (speciellt SVD).

  Resultatet av allt detta har självfallet blivit tragiskt! Bara en idiot kan påstå något annat.

 3. Jan Bergstam says:

  Hej, vill inte på något sätt förta en bra artikel, men är 3 000 vargar på en så liten yta verkligen en korrekt siffra. Alltså samma yta som vi har 210 vargar. Jag är ute i reviren ganska mycket och har svårt att få till det med 3 000 vargar.
  I övrigt håller jag med om allt.

  • Jag fick kolla en extra gång, och det tycks stämma!
   http://files.dnr.state.mn.us/fish_wildlife/wildlife/wolves/2008_survey.pdf
   I denna rapport står det följande”
   “Average territory size (‘uncorrected’ for interstitial spaces) for radio-marked packs was ~104 km2″
   och
   “While average pack size did not change significantly from previous surveys (5.3 – 5.6; Table 1), it did drop below 5 (4.9)”
   och
   “After subtracting out townships that neither met model criteria nor contained pack observations, estimated occupied range was 71,514 km2″

   Antal vargar = 5*70 000/100 = 3 500.

   Värmland är 18 000 km2 stort och skulle alltså om vi exkluderar halvparten av ytan ha 5*9 000/100 = 450 vargar.

   Det är tydligen fråga om mycket viltrika marker i Minnesota och extremt små revir efter svenska förhållanden.
   Det minste vi har är tydligen Rialareviret som, om jag inte har klantat mig, är på 164 km2!

 4. Jan Bergstam says:

  Vad beträffar LCIEs bedömning av den svenska licensjakten var det Jägareförbundets tidning Svensk Jakt som skrev om saken först och valde då att utelämna den kritik som denna forskarsammanslutning skrev om i sin rapport. I sak var själva tillvägagångsättet okey, förutsatt en helt annan och större population dock.
  Tidningarnas Telegrambyrå, TT, fick en påstötning om Svensk Jakts artikel, skrev om den men med samma budskap och körde ut den. Tidningsredaktionerna landet runt slukar TTs artiklar med hull och hår och publicerar okritiskt. Sen är det en sanning hos alla som läst artikeln.
  Svensk Jakt har nästan inte en korrekt artikel där varg är inblandad. En varg som lugnt och sansat går fram till en hundgård och tittar blir i Svensk jakt ett attack på hundgården.
  I dagens vargdebatt i Riksdagen sa plötsligt sossen Helén Pettersson att vargpopulationen i Värmland fördubblats sedan förra året. En okritisk artikel i lokalpressen förra veckan lät man länsstyrelsen gå ut med siffrorna. Felet var bara att länsstyrelsen tagit med också angränsande revir i Norge, Dalsland, Dalarna och Örebro. Alltså i princip halva den svenska vargstammen.
  Rätt är bra.

  • Du glömmer visst att det inte är fråga om föryngringar i det egentliga Värmland men storhertigdömet Värmland där mygelbaronerna från Jägareförbundet styr, och det inkluderar ju samtliga därtill gränsande län:o)

   Tycker nästan att det är lite pinsamt ibland att läsa det som står i Svensk Jakt.
   Och i fråga om det rent jaktliga, exklusivt rovdjur, så föredrar jag personligen tidningen Tjuvjakt och Tjuvjägare. ***CHOCK***

 5. Stoner says:

  Skillnaden är att i Minnesota skjuter man också hundratals vargar varje år. Man delar ut skjutvapen och ger tillstånd till skyddsjakt utan fördröjning. Officials som Ed Banks m fl ordnar informationsträffar och sprider lärdomar som “Skjut problemvargarna direkt!” Inget vi känner igen i Sverige. Här ska vi bara acceptera saker, helt i motsats till andra statliga åtgärder type dammbyggen och nya vägar. Där blir det minsann miljökonsekvensutredningar och enkäter bland de boende. Och det är ju det här som är själva kärnan i vargfrågan: Folks medbestämmande. Resten är bara dimridåer.

 6. David says:

  Nu reder vi ut siffrorna.
  Minnesota är till storleken 225.000km²

  Dalarna 29.086km²
  Örebro 8.517km²
  Värmland 18.204km²
  Gävleborg 18.191km²
  Totalt: 73.998km²
  Motsvarar inte ens hälfen av Minnesotas storlek!

  Samtliga uppgifter hämtade från Wikipedia, kolla gärna själv.
  Jag förstår den huvudsakliga poängen men håll ordning på sifforna om du vill bli tagen på allvar och inte misstas för en lömsk och oärlig agitator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>