500 vargar i Skandinavien, va är problemet?

Va är problemet med att ha 500 vargar i Skandinavien?

Katastrof

Om man lyssnar på de hysteriska kärringarna (M/K) på Jägareförbundet så blir det ju närmast fråga om en katastrof om rovdjursutredarens förslag blir verklighet.
Redan dagens smått patetiska beslut om enbart 230 vargar är ju för många och ställer till med ohyggliga problem inte bara för jägarna men för alla andra som bor på glesbygden.
Och den varg som under dagen var inne i centrum av Helsingborg var enligt Jägareförbundet orsak till total panik bland befolkningen.

500 vargar skulle ju inte få plats någonstans eftersom de inte kan gå mot norr då det där finns renar och västerut går det ju inte heller då det där finns flera miljoner får.
Österut finns bara vatten så kvar blir söderut, men där finns det för många människor och jordbruk och problemen blir därför allt allt för stora.

Det är inte alls roligt att vare en stackars liten jaktvårdskonsulent i dagens Sverige med såna framtidsutsikter.

FAKTA är att vargen gick lugnt och stilla runt i Helsingborg och inte ens när den nästan var innestängd inne på en gård med många människor omkring sig, var vara den eller åskådarna speciellt stressade eller rädda.

Och FAKTA är att inte ens 2000 vargar enbart i Sverige skulle orsaka problem som ens skulle kunna mäta sig med vad dagens älgstam ställer till med.
8-10 människor dör varje år och hundratals blir svårt skadade i viltolyckor med älgen, VARJE ÅR.

Men älgen, den kan dessa patetiska hycklande små fjollor på Jägareförbundet helt klart acceptera i stora mängder, även i de områden som ligger där man anser att vargen inte kommer att accepteras, där vargen kommer att ställa till för ”stora” problem.

Låt dessa tragiska människor på Jägareförbundet hoppa av uppgörelsen med regeringen som de säger att de vill.
Världen går inte under för det, och den går inte heller under om rovdjursutredarens förslag blir verklighet.

UPPDATERAT:

Så här säger utredaren Lars Erik Liljelund:

“På frågan om varför det är så kontroversiellt med rovdjuren tystnar han.
– Det skulle vara dumt av mig att svara på som utredare, säger han sen.”

Är det möjligt det att det är en viss grupp människor som driver opinionen mot vargen, jägarna, som gör att han inte vill säga det öppet?

GD SR SVD

Posted in Älg, Jägareförbundet, Licensjakt, Varg, Viltolyckor | Tagged as: , , | 3 Comments

3 Responses to 500 vargar i Skandinavien, va är problemet?

 1. Zudden says:

  Problemet är att det springer omkring alldeles för mycket folk i våra skogar med geväret över axeln och klåda i avtryckarfingret.

 2. Dag Lindgren says:

  Problemet är om man FÖRST höjer antalet till 500 vargar och SEDAN sänker inaveln med naturlig invandring eller tillförsel av djurparksvalpar. För att sänka inaveln en enhet måste man tillföra dubbelt så många obesläktade vargar om man fördubblat antalet. Det tar dubbelt så långt och är dubbelt så dyrt. Så jag stödjer rovdjursutredningen. Sänk inaveln först och öka antalet sedan. Som en första åtgärd skall man inte skjuta den invandrade Kilbergsvargen, som nu etablerat sig i norra Dalarna, som nu några lokala potentater vill, men gärna skjuta lite mer av de inavlade vargarna i resten av Dalarna istället. Länsstyrelsen i Dalarna var klok nog att avslå en anhållan om skyddsjakt, men detta kommer att överklagas och man är inte säker på om Naturvårdsverket är lika kloka, de har nyligen tillåtit skyddsjakt på en genetiskt värdefull varg. Låt Kilbergsvargen vara ifred där den vill vara, det är en jättechans att öka den alltför trånga genetiska basen för den skandinaviska vargstammen, och dessutom ökar man marginellt utbredningsområdet. Så mycket natur skall det vara så att åtminstone de få invandrade vargarna själva får bestämma vad de vill, ivarjefall om de envisas.

  • Visst Dag, är det så att det krävs fler invandrande vargar om stammen är stor än om stammen är liten, om fixet ska gå snabbt vill säga.
   Men man borde ju så klart ha börjat med att fixa det genetiska problemet innan man började licensjakten.
   Vem säger att det går att lösa även på lång sikt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>