260 människor dödade i viltolyckor med älg

Visst är det tråkigt det som har hänt. Det är alltid tråkigt när hundar dödas vare sig de dödas av varg, skjuts ihjäl under jakten dödas i trafiken eller av ett vildsvin.
Enda tråkigare är det så klart om människor skadas eller dödas av något vilt djur, eller några av de hundratals andra risker vi utsätts för varje dag.

För att få dagens händelse lite i perspektiv, alltså ett enligt den drabbade familjens egna påståenden, möjligt angrepp på människa och ett av Länsstyrelsen konstaterat fall av vargdödad hund, i lite perspektiv, kan vi ju jämföra med vad ett annat vilt djur har ställd till med under den tidsperiod dagens vargstam har funnits.

260 personer har dödats i viltolycker med älg under den tid vi har haft dagens vargstam och mer än 2088 personer hart skadats svårt.
Det är ju en helt annan division vi hamnar i där.

Viltolyckor skördar omkring 10 människoliv ÅRLIGEN

Men tyvärr kommer dessa viltolyckor, viltolyckor med skadade och dödade MÄNNISKOR, och andra riktiga katastrofer oftast i skymundan av mycket större händelser, som Linda Rosings tuttar, vargdödade hundar eller som i detta fall, en vargdödad hund och en ägare som bevittnad vargens angrepp på hunden.

Rubriksättarna på tidningarna fick i alla fall utlopp för båda det ene och det andra.
Här kommer lite exempel

 • TV4: “Hund dödades av vargar i Roslagen”
 • Metro: “Vargar gjorde utfall mot kvinna med barn”.
 • Göteborgsposten: “Misstänkt vargattack mot barnfamilj”
 • SvD: “Vargexpert: Det är hunden vargen fokuserar på”
 • SR – Stockholm: “Varg attackerade kvinna och barnvagn”
 • Nerikes Allehanda: “Två vargar attackerade kvinna med barnvagn “
 • Expressen: “Experten: Vargar hävdar sitt revir väldigt starkt”
 • Aftonbbladet: “Tog barnet och sprang”
 • Övik Allehanda “Vargar anföll kvinna och barn “

Sedan ska det bli riktig kalasläsning framöver på diverse antivargforum där fjollorna kommer att övergå varandra i spekulationer om vad som kunde ha hänt om och i fall att…., och vad som hänt andra ställen i världen och förr i tiden, med de vanliga referenser till halvsenila professorer (Valerius Geist) och diverse forskare som färdas i gränslandet mellan pseudoveteskap och folklore (Pavlov).

Nåja, fakta är att varg har dödad människor även i modern tid, och att varg igen kommer att döda människor.
Men det kommer även hundar att göra, och kossor, och björnar och älgar och allskens annat småkryp, alla på sitt eget sätt och vis.

Det är så klart sant det som fjanten Gunnar Glöersen säger, att om vi accepterar vargen så är det sånt som dettas vi får acceptera.
Eller, vad den “rakryggade” jaktvårdskonsulent troligen även vill skriva under på, “Vill vi ha dagens stora älgstam, så måste vi även acceptera att några tiotal människor blir dödade i viltolyckor varje år och att några hundra blir svårt skadade eller rentav invalidiserade.
DET är det priset vi får betala för den LIVSKVALITET älgjakten är för vissa.

UPPDATERAT

Dagens ledare i DN är verkligen läsvärd.

”Ska vi ha mer varg eller lodjur måste alla vara införstådda med att det är fullt i norr – utbredningen måste ske söderut, och det kommer högst sannolikt att leda till fler konflikter.”

Fullt i norr, alltså. Det låter som att man knappt kan kliva av tåget i Kiruna utan att snubbla över en ny, hungrig vargkull.

De enda som går på Jägareförbundets retorik är väl den vanliga pöbel av underbelysta stollar och dräglande beundrare av Daniel Ligné som man hittar på diverse jaktforum.

Men irrationell rädsla bemöts inte bäst med upphetsade pressmeddelanden, sämre med krigsrubriker och allra sämst med irrationella beslut. Rialavargarna dödade hunden, såg människorna och sprang då till skogs. Det är saken.

KLOCKRENT!

ÖA ÖA Metro TV4 SR GP SVD SVD NA AB AB DN DN EX EX DN

UPPDATERAT

Även Gunnar Gillberg har uppmärksammat hur slöddret på Jägarförbundet hyckler när de pratar om olika viltarter och de problem dessa ställer till med. GP
Den alltid lika uppblåsta fjanten Daniel Ligné kommer med ett mycket bra exempel på det på sin blogg:

“Varg är kanske det allra svåraste djur vi har att leva sida vid sida med i det samhälle vi skapat”

Lite döda och skadade människor i nerblodade bilvrak efter kollisioner med älg, det är så klart inte något stort problem för sånt pack som det på SJF.

Posted in Älg, Jägareförbundet, Jakthundar, Varg, Viltolyckor | Tagged as: , , , | 5 Comments

5 Responses to 260 människor dödade i viltolyckor med älg

 1. Ylva says:

  De där personerna som du har så träffande benämningar på vill visst inte prata om det här ämnet

 2. Per says:

  Är det älgen fel att det blir trafikolyckor??

  • Nej, like lite som det är lastpallens fel som hamnat på vägbanan för att någon slarvig person inte säkrad lasten.
   Men lika förbannat utgör den en risk för de som färdas på vägarna, en risk som man borde plocka bort eller begränsa genom att decimera stammen.

 3. Per says:

  Eller så kan dom som färdas på vägarna köra långsammare och se sig för. Vargen är också ett hot så då kan man ju decimera den också.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>