Mer fakta om det “blodiga” angreppet på kvinnan och barnvagnen


Rialareviret

Rialareviret

Följande PM skickades från Länsstyrelsen i Stockholm till medlemmarna i länets viltförvaltningsdelegation.

Vargangrepp på hund 17 april 2011

Med anledning av söndagens händelse i Rialareviret vill länsstyrelsen ge en sammanfattande bild av vad som har hänt och beskriva hur myndigheten har agerat.

Vad har hänt
En kvinna med barnvagn och hund promenerade på söndagsförmiddagen den 17 april på en skogsbilväg norr om Bergshamra i Norrtälje kommun. Kvinnans hund befann sig lös på vägen framför henne, enligt uppgift till polisen cirka 80 meter framför kvinnan. Hunden angrips av en varg och dras in i skogen.

I samband med detta kom ytterligare en varg ut på skogsbilvägen och rörde sig mot kvinnan, som då skrek och viftade med armarna. Vargen tvärstannade och viker av in i skogen. Kvinnan har för polisen uppgivit att avståndet var ca 50 meter. Det har dock senare förekommit olika uppgifter om avståndet.

Kvinnan larmade polis, som kontaktade länsstyrelsen. En polispatrull åkte till kvinnans bostad och förhörde sig om händelseförloppet. Länsstyrelsen åkte till platsen med två besiktningsmän med specialtränad hund samt två rovdjurshandläggare. Besiktningsmännen kunde snabbt konstatera att hunden hade dödats av varg.

Kvinnan har efter de uppgifter vi har fått agerat föredömligt. Hon har försökt skrämma vargarna genom att skrika och vifta med armarna. Vargen som var på väg mot henne stannade då upp och lämnade platsen. Kvinnan har inte haft fysisk kontakt med vargen och är inte skadad.

Skyddsjakt

Händelsen i Riala kommer sannolikt att leda till en diskussion om skyddsjakt. Skulle en ansökan om en sådan lämnas till Naturvårdsverket har bland ansra länsstyrelsen att yttra sig i saken inför verkets avgörande. Ingen ansökan om skyddsjakt har ännu kommit in till Naturvårdsverket (kl. 11.00 tisdag den 19 april).

Tiden fram till dess, om det överhuvudtaget blir aktuellt, kommer länsstyrelsen att utnyttja för att fördjupa kunskaperna ytterligare om vad som faktiskt har hänt. Idag kan bara konstateras att mycket lite tyder på att vargarnas beteende gentemot hunden respektive mamman och barnet avviker från ett normalt beteende, hur beklaga konsekvenserna än blev.

Lite annorlunda än den berättelse som kommer från kvinnans man får man säga.
Andra påståenden från mannen som inte låter helt trovärdigt är att vinden blåste mot vargarna och att de, vargarna, därför borde ha vänd mycket tidigare än han påstår de gjorde.
Han var inte själv på plats, och kvinnan var enligt honom så skärrad att hon lämnade felaktiga uppgifter till polisen om händelsen, men trots det hade hon, hon som är enda vittna, koll på varifrån vinden blåste???
En annan konstighet med saken är att hon i en av de första intervjuerna med en av tidningarna berättade att vargarna kom MOT HUNDEN, inte MOT OSS som hon säger i senare intervjuer.
Om nu hunden endast var några meter från henne, så är det ologiskt att hon skulle säga MOT HUNDEN. Det stämmer bättre på ett händelseförlopp som det som framgår av länsstyrelsens PM.

Kontentan: Varg dödade hund, ägaren blev vittne till händelsen, inga angrepp på vare sig människa eller barnvagn.

ÖA ÖA Metro TV4 SR GP SVD SVD NA AB AB DN DN EX EX AB SD SVT AB SVD SVD NT

Posted in Jägareförbundet, varg | 2 Comments

2 Responses to Mer fakta om det “blodiga” angreppet på kvinnan och barnvagnen

 1. Lady Anne P. says:

  Om hon bor inne i ett varg-revir så MÅSTE HON HA HUNDEN KOPPLAD, det säger sig själv och det säger lagen och om vargen anfaller hunden så får hon skylla sig själv. Jag är FÖR vargen totalt och respekterar alla vilddjurs revir när jag är ute i skogen. Skogen finns inte till för oss människor utan är först och främst för dom vilda djur i har i vårt land och det MÅSTE människorna inse och respektera. Punkt och slut

  MVH, Lady Anne – Bromma

 2. Ylva Weinefelt says:

  Men varför i all sin dagar har man inte sin hund kopplad?!
  Det har vi alltid. Och där vi bor har kommunen satt upp stora skyltar med texten: “För allas trivsel. Håll hunden kopplad.” En varg är inte lika ivrig att angripa en kopplad hund. Och det finns ju människor som inte uppskattar lösa hundar.
  Ylva Weinefelt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>