Ingen skyddsjakt på varg i Riala, BRA!

Rialareviret

Rialareviret

Naturvårdsverket beslutade i dag att det inte i dagsläge finns några motiv för skyddsjakt på varg i Rialareviret.

Förutom att det troligen finns valpar i reviret och att hanen anses som genetisk värdefull, så har man även misslyckads med att visa vilka individer det är som har ställd till med skada, och en skyddsjakt som inte direkt kan sikte in sig på den eller de individer, löser så klart inga problem!

Sedan är det ju jävligt konstigt att det inte har varit några reaktioner från jägarhåll kring det oetiska med att jakten eventuellt kan rikta sig mot föräldradjur med ungar. Det har ju varit flera protester från lokala jägare mot skyddsjakt på till exempel älg, där man kritiserat denna utifrån exakt samma ståndpunkt.

Men jaktetiken bland vissa är tydligen otroligt tänjbar när det är fråga om varg och andra inte helt så attraktiva djur; då är det “Anything goes”.
Lustig är det även att samma argument som bevarandesidan har använd under många år men som Jägareförbundet gång på gång klankar ner på, plötslig är gångbar när viltet tillhör en helt annan katagori.

“Hallands länsstyrelse säger ja till skyddsjakt på en älgkalv i Hylte kommun. Det är en markägare som har ansökt om skyddsjakt eftersom han anser att älgarna gjort stora skador i hans tallplantering.
Jägareförbundet har avstyrkt markägarens ansökan i ett yttrande från februari i år. Motiveringen är att han inte har vidtagit tillräckliga skadeförebyggande åtgärder.”

Och från Jägarna i Ljusdals kommun får vi höra följande:

Att skjuta högdräktiga älgkor i mars och april anser de är oetiskt. De tycker också det finns oklarheter i beslutet gällande inom vilket område älgarna får skjutas.”

En annan sak som kan vare värd att ta upp, är att ansökaren om skyddsjakt anser att eftersök av trafikskadad och skadeskjutit vilt med hund omöjliggörs inom reviret.
Inte ens Jägarförbundets jaktvård konsulenter har, när man pressat dom, kunnat visa på några specifika fall där hund har skadats eller dödats av varg i förbindelse med eftersöks arbeta, även om de försökt framställa det som om sånt har hänt.

Men DET kommer inte att stoppa vare sig Jägareförbundets personal eller enskilda medlemmar att använda detta argumentet igen i framtiden.

Avslag på skyddsjaktsansökan Riala

DN SVD AB CW NT UNT

Posted in Älg, Jaktetik, Jakthundar, Varg | 2 Comments

2 Responses to Ingen skyddsjakt på varg i Riala, BRA!

 1. Rolf S says:

  Hej!
  Har följt din (er) blogg och många andras under en längre tid, men kan inte hitta så mycket om er (din) bakgrund och intressen? Men är mycket farsinerad på hur illa ni tycker om Jägareförbundet i allt de gör och säger! Vad är det de har gjort mot er (som person/er?) som gör att att ni har en sådan energi i att inget det tar sig till är acceptabelt för er? Genom att jag är beteendevetare i mitt yrke så skulle det vara bra att förstå denna ilska (vill inte säga hat) i hur det utformar sig i dina blogg inlägg?
  Hoppas på ett rakt och ärligt svar från dig/er?

  • Det är väl att ta i att säga att jag inte kan acceptera något av det Jägareförbundet gör.
   Men visst, det mesta som kommer från dessa sorgliga människor har jag mycket svårt med.
   Det beror väl på helt olika syn på vad som är vettigt, vad jag anser man som jägare, glesbygdsbo och hundägare MÅSTE acceptera av problem med det vilda, men som slöddret inte vill acceptera för att det inskränker deras möjlighet att få utöva sin hobby.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>