Dundrande fiasko för Jägareförbundet och Carlgren

I ett nytt brev till regeringen riktar EU-kommissionen igen en förödande kritik mot den svenska regeringens varg-politik, detta trots att Andreas Carlgren med hjälp av SJF, Svenska Jägarförbundet, så sent som i förra vecka försökte övertyga EU-kommissionen om att vargpolitiken i Sverige var på rätt väg.

När man läser pressmeddelandet från EU-kommissionen förstår man det igen blev en enorm fiasko av försöket att övertyga kommissionen med de vanliga dåliga argumenten.
Detta är ett av många totale misslyckande som vännerna SJF och Carlgren råkat ut för under senare tid.
Mestadels för att de kämpar en kamp som redan är förlorad om man ser till deras verkliga mål som är noll vargar i Sverige, men även för att SJF:s tjänstemän, slöddret, jaktvårdskonsulenterna är så uppblåsta och fulla av självbeundran att de inte förstår vart vinden blåser.

Det EU-kommissionen riktar in sig mot i sin kritik mot är

 • Etappmålet på högst 210 vargar strider mot EU:s regelverk.
 • Licensjakten på en skyddad och hotat djurart är ett brott mot EU:s regelverk
 • Man har inte vidtagit åtgärder som har minskad inaveln i vargstammen genom import av varg eller genom att underlätta naturlig invandring.
 • Sverige har ingen förvaltningsplan för vargstammen.

Man kräver nu att Sverige inom två månader rättar sig efter kritiken annars övervägar man att ta saken inför EU-domstolen.

Sedan är det skitroligt att se hur Jägarförbundets lilla blondin Daniel Ligne nästan får denna förödande kritik till att bli en succé när han sidsteppar som en matador och vrider sig som en orm.
Bland annat skriver han om hur man ju nästan har löst problemet med inavel “i och med vårens vargflyttar och lyckade försök med flytt av valpar mellan djurparker”
Vargflytten blev ju en dunderfiasko. Inte bara var det INTE fråga om import av nya gener, men en flytt av vargar INOM LANDET!
Ena vargen återvända till renbetesmarken där den sköts under skyddsjakt och den andra är även den i farozon eftersom även den har orsakad problem för renskötseln.
Tills nu, minst 50% misslyckande.
Och vargvalpar i hägn vet man föda flera veckor senare än i det vilda, så det är mycket som även där pekar på att man igen går mot ett kapitalt misslyckande.

Sedan jämför fjanten Sveriges situation med hur Finland klarade sig med vargjakten inför EU:s domstol.
Men han missar igen det väsentliga, det att Finland har en vargstam som är en del av en mycket större population som de delar med bland annat Ryssland, varemot den Svenska är närmast totalt isolerat.

Men så riktar han väl främst sitt inlägg till sin vanliga entourage av okunniga ryggdunkade jasägare.

NT GP DN SVD SRF SVT DS MD CW SNF HD SVD SVD DB SVD DN DN EX SVD SVD NA SVD

UPPDATERING:
Hanne Kjöller gör en bra analys av SJFs senaste debattartikel i DN

Posted in Jägareförbundet, Licensjakt, Naturvårdspolitik, Varg | 3 Comments

3 Responses to Dundrande fiasko för Jägareförbundet och Carlgren

 1. Clas says:

  Det finns en artikel i National Geographic som bygger på en studie i Yellowstone National Park (tror jag det var). Där har vargen kommit tillbaka i stor skala efter att ha varit nästan utrotad. Hela ekosystemet har förändrats i positiv bemärkelse; väsentligt ökad biodiversitet, även vad gäller fåglar och fiskar. Detta berodde framförallt på att man blev av med det onaturligt höga beståndet av Elk (deras stora hjort) och älg. Mycket bra artikel där man målat upp på två sidor samma landskap med och utan varg. Slutsatsen för alla utom privatcharkuteristerna i jägarförbundet är solklar…

 2. [...] primatens staminstinkt fångad i två ord! Jag skulle kunnat använda exakt samma rubrik om den varghatande jägarkåren så som de för sin kamp och argumenterar bl.a. här….och ja, samma rubrik skulle passa vad det gäller [...]

 3. anders says:

  Lite balans på debatten borde kanske finnas, i Yellowstone stannar inte vargen endast, den ställer till stort elände för farmare utanför parken. Jag tycker vargen skall få vara i fred där den inte gör så stor skada,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>