Licensjakten stoppar inte den omfattande tjuvjakten på varg

Som signaturen “Förbannad naturvän” skriver i en insändare i Värmlands Folkblad den 31 december 2009, så stoppar den kommande licensjakten inte den omfattande tjuvjakt på varg som pågår i både Värmland och i alla andra län där vargen finns, såsom flera av de sorgliga stolpskotten inom Svenska Jägareförbundet försöker att lura i folk.
http://www.vf.se/Asikter/Insandare/Beslut-stoppar-inte-tjuvjakten-pa-varg-091231.aspx?ShowComment=1

Jägareförbundet Värmland "logotyp"Två gångar har nu ordförande för Svenska Jägareförbundets lokalavdelningen i Värmland, Lennart Johansson, stått fram i pressen och påstådd att licensjakten kommer att minska jägarnas tjuvjakt på varg.
Och som argument har han använd den licensjakt vi har haft på björn i Dalarna och att man sedan denna infördes inte har upptäckt några fall av illegal jakt på björn i Dalarna.

Om nu Svenska Jägareförbundets lokalordförare i Värmland inte skulle vare medveten om samband och skillnad mellan vad som driver de personer som sysslar med tjuvjakt på björn respektive tjuvjakt på varg, så gör det honom till ett okunnigt stolpskott. Men om det visar sig att han är medveten om sambanden och skillnaden, så gör det honom till en av de vanliga förbannade lögnare som det finns så gott om inom Svenska Jägareförbundet.

Några av de skillnader och samband som finns är:

  1. Den tjuvjaktsliga som stod bakom tjuvjakten på björn i Dalarna, sprängdes av polisen för några år sedan.
  2. Tjuvjakten på björn var inte och är inte ett resultat konflikt mellan de som utför den och djuret som tjuvjagas, här i södra delen av landet. Man är antingen ute efter trofén eller köttet, möjligen spänningen med denna form för jakt.
  3.  Tjuvjakten på björn i de områden där det finns en konflikt mellan de djur som tjuvjagas och de som utför tjuvjakten i norra delen av landet, alltså personer med kopplingar till rennäringen, har fortsatt trots generösa licenser på björn.
  4. Konflikten mellan de som tjuvjagar varg, vilket nästan uteslutande är jägare, och bytesdjuret varg, är stor i och med att varg dödar jakthundar och ändras inte på något sätt av att man delar ut några licenser. För dessa personer är det SÅ FÅ VARGAR SOM MöJLIGT som är ledmotivet, ett citat som bland annat kan tillskrivas Jägareförbundets Gunnar Glöersen har sagt!

Några av dessa punkter har även Sveriges Veterinärmedicinske Anstalt, där JäGAREFöRBUNDETS ORDFöRANDE TORSTEN MÖRNER är chef, framfört i sitt remissvar till rovdjursutredningen. Se punkterna 10.3.8 och 20.1 samt 10.6.6 och 20.1 i följande:
http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/10/51/23/465c12a3.pdf

Att Lennart Johansson inte på något sätt och vis ska ha fått ta del av den information, känns inte riktigt realistiskt.
Det lutar mer åt att han helt medveten ljuger i syfte att försvara den meningslösa och oansvariga licensjakten på den minimala vargstammen vi har i Skandinavien.

Posted in Licensjakt, tjuvjakt, varg | Tagged as: , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>