En känga rätt i trynet på Jägareförbundet

Så här skrev den Svenska Jägareförbundets “rakryggade” jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen på sin blogg, för bara någon månad sedan under rubriken “Inte mycket nytt, men en förbättring!” :

“Den 17 augusti lovade Carlgren och Erlandsson utökad skyddsjakt istället för licensjakt. Igår fick vi svaret. Det blev väldigt lite nyEgentligen har regeringen bara sagt att länsstyrelsernas och naturvårdsverkets tidigare tolkningar skyddsjaktsbestämmelserna har varit för restriktiva, därför förtydligas jaktförordningen. Det finns redan idag utrymme i lagstiftningen inte bara för att skjuta en enskild skadegörande varg, utan hela grupper av vargar och i skadeförebyggandeförebyggande syfte. Det intressanta är att EU kommissionen antydde samma sak vid vårt besök i Bryssel.”

Jägareförbundet Värmland

Jägareförbundet Värmland

Och i dag kom så lite mer information från EU:s miljökommissionär Janez Potocnik där han kommer med en helt annan bild av vad som är EU kommissionens åsikt om saken.

“Årets skyddsjakt på varg i Sverige får inte bli en maskerad licensjakt. Vi kommer inte att tveka att driva ärendet till EU:s domstol om Sverige inte följer unionens regler. Det klargör EU:s miljökommissionär Janez Potocnik.

– Skyddsjakten får inte bli en förtäckt rätt att döda. Att döda problemvargar är möjligt bara om det inte finns några andra lösningar, som att sätta upp stängsel för att skydda får, flytta vargar eller förse hundar med bjällror.

– Vi kommer att följa skyddsjakten mycket noga och skaffa oss så mycket information som möjligt om hur den genomförts i praktiken”

Alltså helt annorlunda än den tokroliga tolkning av skyddsjaktsbegreppet som Gunnar försöker sig på.
Ska bli skitroligt att se hur de “rakryggade” ska få vänt denna känga, så att det för deras medlemmar låter som om man i alla fall vunnit en stor seger genom sitt lobbyarbete i Bryssel.
Allt för hålla modet uppe och för att hindra ytterligare medlemsflykt.

Posted in Jägareförbundet, Licensjakt, Varg | Tagged as: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>