Bra vargjakt trots många “bomskott” och skadeskjutningar, enligt Jägareförbundet

Enligt ett pressmeddelande från Svenska Jägareförbundet så tycker förbundet att vargjakten har genomförts på ett bra sätt och att de jägare som deltagit i jakten varit väl förberedda.

Utdrag från Vargrevirets "ordbok" om Svenska Jägareförbundet
Detta trots FLERA konstaterade skadeskjutningar och många så kallade bomskott, alltså skott mot varg som inte träffats. Och då får man tänka på att dessa har bedömts som bomskott efter “noggrann” utredning av länsstyrelsens fältpersonal som i många fall jobbar åt Svenska Jägareförbundet eller Jägarnas Riksförbund och i de flesta fall själv är jägare.
Dessa personer, dessa besiktningsmän, som tillsamman med den resterande jägarkår har mycket att förlora på om det visar sig att jägarkåren skött licensjakten illa, är alltså de som i slutändan gör bedömningen om den påskjutna vargen är skadad eller inte, vilket väl alla förstår inte direkt borgar för en opartisk eller kvalitativ bedömning.

Utdrag från Vargrevirets "ordbok" om Jägarnas Riksförbund
Sedan får man inte glömma att de vargar som i statistiken bara “skjutits” även kan ha varit skadeskjutna, men att man lyckats genomföre ett eftersök och avlivat dessa utan all för mycket “krångel” och att ALLA bomskjutningar och skadeskjutningar troligen inte inrapporterats.
De jägare som i många år sagt att det är helmantlad man ska använda sig av då det då blir gennomskott, att man ska använda gift för att utrota vargen och att vargar är skadedjur, ohyra med mera, alla dessa jägare har troligen även deltagit i
licensjakten och ingen tror väl att detta packet skulle inrapportera ett bommskott och därmed riskera att en varg dras av från licensen.
Inte det nej.
Hatet mot vargen är för stort och det även bland den mer civiliserade delen av jägarkåren, så stort att man skjuter i alla lägen, även såna som hade man jagat älg eller rådjur, omedelbart skickats hem eller kastats ut av jaktlaget.

“I lördags sköt två skyttar bom på en varg utanför Edsbyn.
I går blev det bomskott på en annan varg i Ramsjö.”

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6376911.ab

Här är lite andra tidningsklipp:

Den eftersökta vargen i Leksand skjuten
Påskjutna vargar spåras

Skadade vargen inte påträffad

Vargjakten avblåst

Men trots att jägarna i den grad misskött jakten och i många fall inte haft någon som helst moral och etik med sig ut i skogen, så säger Länstyrelsen i Värmlands naturvårdsdirektör Lars Furuholm ”Jag är stolt och nöjd över hur det skötts”

Och Svenska Jägareförbundet skriver i sitt pressmedelande: “jakten har genomförts bra och de som deltagit var väl förberedda.”

Säger väl egentligen allt vad som bör sägas om Jägareförbundet och Länsstyrelsen i Värmland!

Posted in Licensjakt | Tagged as: , , , , , | 1 Comment

One Response to Bra vargjakt trots många “bomskott” och skadeskjutningar, enligt Jägareförbundet

  1. [...] om ”färgade” besiktningsmän här >>> Posted in Jägareförbundet, Naturvårdspolitik, Varg | Tagged as: gunnar glöersen, [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>