Trots miljoner vargmöten, bara några enstaka angrepp.

Trots tusentals besökare årligen i varghägnet i Kolmården och i andra djurparker runt om i världen där man kommer i närkontakt med vargarna, har det varit extremt få incidenter.
Dödliga angrepp från djurparksvargar finns det bara ett från senare år som går att verifiera, fallet med Patricia Wyman från en djurpark i Canada.
Efter bara fyra dagars anställning gick hon för andra gången ensam in till vargarna, och enligt den följande utredning, snubblade hon troligen över något gren vilket kan ha utlöst attacken som ledde till att hon dödades.

Nu har tyvärr en kvinnlig djurskötare dödats av vargarna i Kolmårdens djurpark, och detta kommer helt klart att användas till max av de jägare och andra som inte vill ha viltlevande varg i Sverige, därför att den hotar deras jakthundar och deras får.
Vargens farlighet blir ett argument vi får höra mycket om de kommande åren, och då kommer detta fallet att användas om och om igen som argument för att inte ha varg i Sverige.

Men hur stor är risken egentligen?
Att inga människor har dödats de senaste par hundra år viftas åt sidan med att vi inte har haft några vargar i Sverige under den period. Endast Gysingevargarna är användbara i debatten enligt dessa, även om dessa egentligen säger mer om djurparksvargar än om våra viltlevande vargar.

Men, om man kollar lite mer noga så är det en helt annan bild som visar sig, nämligen den att det i Sverige på 1850 talet fanns 1 miljon barn på dåtidens landsbygd som dagligen vistades ensamma och exponerade för dåtidens flera tusen vargar. Dessutom fanns det nästan inga naturliga bytesdjur i skogarna så vargarna levde i stor utsträckning på tamdjur.
Trots det, inga kända angrepp på människor.

Så många Barn/Varg/Dagar under 1800 talet utan en enda incident!

Så många Barn/Varg/Dagar under 1800 talet utan en enda incident!

Det bäste vetenskapliga materialet om ämnet vargars farlighet för människan, kommer från forskarna Linell och Bjerke som gått genom en mängd material både historiskt och från nutid och sammanställd det i rapporten Rädslan för Varg.Sedan finns det otaliga mycket engagerade jägare och vargmotståndare som gör egna ofta mycket konstiga tolkningar av vargens farlighet på diverse bloggar, hemsidor och i böcker, såsom klövviltforskaren och jägaren Valerius Geist.

Men är man ute efter knallhård verifierbar fakta och inte personligt tyckande från diverse konstiga människor med egen agenda, så är det Linells och Bjerkes rapport man bör studera tillsammans med Mark McNay’s rapport A case history of Wolf Human encounters in Alsaka and Canada

Som man skriver på SVD så är djurskötare ett farligt yrke, och varje år blir flera lantbrukare dödade av vår trevliga och timida kossor, men DET är ju så klart en helt annan sak, eller?

AB AB AB AB EX EX DN DN DN DN DN DN DN SVD SVD SVD Jinge

Posted in Älg, Varg | Tagged as: , | 7 Comments

7 Responses to Trots miljoner vargmöten, bara några enstaka angrepp.

 1. Net says:

  Den där uträkningen är väl inte mycket för världen?

  Den förutsätter att varje barn som finns möter varje varg som finns, precis varje dag under en tioårsperiod. Det säger sig självt att alla hundra vargar inte kan springa land och rike runt och träffa alla barn varje dag.

  Som det står i DN:s artikel, vilda djur har respekt för människor, något som inhägnade djur lättare mister. Den vilda vargen drar sig nog för att söka sig till bebyggelsen. Sällan läser man i tidningen att någon ser en varg, och säkert var det lika ovanligt att stöta på en varg också förr i tiden.

  Med flera vargar, och vanligare att vistas utomhus i kroppsarbete och utan motorfordon som färdas snabbt kanske (låt oss säga) sker ett möte med varg per dag (knappast mer än något tiotal per år idag?), vilket under en tioårsperiod ger 3650 möten med varg och inte 36½ miljard möten.

  • admin says:

   Nu är det situationen under 1850 talet jag räknar på vilket borde framgå klart och tydligt av texten under beräkningen, och för att inte överdriva har jag i stället för 1000 vargar räknat med 100 och i stället för 1 miljon barn har jag använd 100 000.
   Sedan är det så klart inte 36 miljarder vargmöten jag avser med beräkningen men antal barn/varg/dagar, alltså hur mycket barnen då var exponerade för varg.
   Men hur som helst så fanns det under den period många fler vargar i Sverige och många fler människor som rörda sig ute i naturen exponerade för dessa än vi någonsin kommer att se igen, så jag tycker inte att det är orimligt att tro att det har varit många miljoner möten mellan varg och människor under den period, och det helt utan några incidenter.

 2. olleB says:

  Jag tycker att vi bör överväga att förbjuda all snubblande när man är nära vargar!

 3. Kerstin says:

  Det grundläggande problemet är att djurvårdare gå in ensamma till vilda djur, sedan har det ingen som helst betydelse vad det är för djur. I Sverige verkar djurvårdarna i mycket större utsträckning jobba nära djuren. I Kolmården arbetar t ex djurvårdarna inne med elefanterna, det har man i stor uträckning slutat med i många andra länder t ex i Danmark. I Furviksparken arbetar t o m djurvårdare ensamma inne hos schimpanser, något som inte förekommer någon annan stans i världen! Eftersom det är så enkelt att minska på de små risker som finns, så skall man göra det, oavsett vad det sedan är för djur. När man såg TV-programmet Djursjukhuset i SVT, och såg hur nära det var en mycket otrevlig olycka vid nedsövningen av en Myskoxe, så inser man att djurparksledningen måste se över sitt säkerhetsarbete, man inte inte ha anställda idealister som p g a av sitt stora djurintresse är beredda att ta risker!

 4. olof says:

  Dina matematiska kunskaper är lika skeva som din verklighetsuppfattning. Det är så många fel i din bloggpost, låt den leva kvar som ett bevis på hur dum du egentligen är.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>