Oftast lösspringande jakthundar som dödas av varg.

Ser man på statistiken över vilka hundraser som dödats av varg så er det inte förvånande att detta oftast drabbar hunder av jaktras.
Tabellen härunder är från perioden 1998 till 2005 där endast 3 av hundarna inte tillhör jakthundraser, de blandras som här finns i statistiken är, om jag inte minns helt fel, korsningar mellan stövare och drever.

Vargdödade hundar 1998 till 2005 efter ras

 

Nu i år, med den hund som dödades utanför Sollefteå, är det 3 av 8 hundar som dödats av varg som är sällskapshundar.
Den statistiken kommer att ändras mycket under det kommande tiden när jakthundarna igen får lämna hundgården och får sträcka på benen.
Dessa hundar arbetar oftast långt utom synhåll för ägarna, och jaga man med dom inom ett område där det finns varg, utsätter man dom bevisligen för en större risk, men denna är inte så värst mycket högre än risken för att få hunden dödad i trafiken, inte ens om man jagar i ett glesttrafikerat vargrevir i Dalarna eller Värmland.

Den studie Grimsö tillsammans med Viltskadecenter för snart 10 år sedan visade i runda tal att 1/5 del av dödligheten vid jakt INOM VARGREVIR var orsakad av varg ytterligare 1/5 del var orsakad av trafiken och 3/5 delar var av andra orsaker såsom drunkning, olyckor och vådaskjutning. Och detta i såna glesttrafikerade vargrevir.

Faktisk är andra vilda djur, såsom vildsvin, i de län dessa förekommer, lika farliga för jakthundarna som varg.

http://http://vargreviret.com/vildsvin_lika_farlig_som_varg.htm

men trots det så hör man aldrig om såna fall i pressen, eftersom detta hålls inom jaktlaget och är en del av spelet regler.

Sedan kommer dessa krystade försök till bortförklaring av de risker som inte är vargrelaterade, såsom att det ju finns tusentals fler bilar och hundratals fler vildsvin, och allt kokas ner till några tokiga argument om relativ kontra verklig risk.
Sorry mina vänner, sånt är bara okunnigt flum!
Inte är man väl så dum och korkad att man föredrar att jaga i ett revir med 15 hunddödande vargar kontra ett med endast 2, även om den relativa risken är 5 gångar mindre i det revir med 15 vargar?

http://vargreviret.com/relativ_risk-_ett_stolligt_argument.htm

Relativ risk, korkade människor!

Visst är det skittråkigt när våra hundar dör i förtid, oavsett vad som är orsaken, men de flesta olyckor kan förhindras, de med varg genom att inte låta den springa fritt.
Men skit happens, och rent statistiskt så är risken försvinnande liten att få hunden dödad av varg, mycket mindre än att få den dödad av en bil eller genom andra olyckor.
Sån är det bara!

 

Mer om varg/hund: http://http://vargreviret.com/tema_hund.htm

Posted in varg | 11 Comments

11 Responses to Oftast lösspringande jakthundar som dödas av varg.

 1. Maja says:

  Sannolikheten att det ska hända är så stor att man kan bortse från om det händer…
  http://www.youtube.com/watch?v=FjuhW-4tyEI

  • admin says:

   Tage Danielssons monolog är alltid lika rolig, men som argument i debatten för de risker det är för frispringande jakthundar att vistas i områden med varg, duger den inte!

  • admin says:

   Visst ja, Karlssons studie byggde på ett litet antal hundar men faktum kvarstår att det dödas många gångar fler hundar i trafiken än av varg, att det dödas lika många om inte fler hundar av vildsvin än av varg och att dessa alternativa riskerna glatt accepteras.

   Agrias statistik kommer du i alla fall inte utom med att det där rör sig om ett litet antal individer, eller gör du? :o )

   http://vargrevir.com/?p=592

 2. Maja says:

  Riskanalyser som bygger på ett litet antal individer- som argument för att fler individer bör finnas över hela Sverige känns åxå lite tunn=)

  • admin says:

   Visst ja, Karlssons studie byggde på ett litet antal hundar men faktum kvarstår att det dödas många gångar fler hundar i trafiken än av varg, att det dödas lika många om inte fler hundar av vildsvin än av varg och att dessa alternativa riskerna glatt accepteras.

   Agrias statistik kommer du i alla fall inte utom med att det där rör sig om ett litet antal individer, eller gör du? :o )

   http://vargrevir.com/?p=592

 3. Maja says:

  Med “litet antal individer” menade jag varg.
  “För att en enda hund ska bli skadad i trafiken i ett varglän krävs passage av tusentals bilar. Relativt sett är alltså risken låg. Det är det sammanlagda antalet bilar i Sverige (4,8 miljoner 2009) som gör att totalsumman av skadade och förolyckade hundar är hög.”

  “uppgiften om 10 000 trafikrelaterade hunddödsfall om året är helt fel, förmodligen genom en missuppfattning. Det statistiken (Agria) visar är att “ungefär 20 hundar av 10 000 dör i trafiken” vilket av landets hela hundpopulation, 800 000 stycken, utgör maximalt 1 600 hundar.

  Men, alla de hundarna finns naturligtvis inte i varglänen, som bara utgör 23% av Sveriges yta. Även om vi, för enkelhetens skull, fördelar hundarna jämnt över Sveriges yta blir andelen max 370 hundar för varglänen.

  Fördelningen måste också göras för jakten som bedrivs i hela Sverige. Vargarna koncentreras däremot till vissa län och sålunda ska bara en mindre del av “jaktdagarna” räknas dit. Och då får vi en helt annan bild av risken. Agria själva exemplifierar resonemanget i tidningen Svensk Jakt:

  “Av Agrias försäkrade hundar är det 3,4 hundar av 10.000 hundar som skadas av varg i länen Värmland-Dalarna-Gävleborg, jämfört med 0,3 hundar i övriga landet. Risken är alltså högre i Värmland-Dalarna-Gävleborg.”

  • admin says:

   Åh Gud, åh gud, åh gud.
   Ska du nu ruinera den sista dag av min semester med att få läsa mer av Vargflums dumheter:o)

   Maja, helt ärligt, du har blivit grundlurat av det svammelpojkarna skriver på Vargflum eller VargFakta som de av någon outgrundlig kallar sin blogg.

   Vem bryr sig om den relativa risken, när det är den verkliga risken vi allesammans använder när vi gör våra val här i livet, som till exempel om vi ska släppa hunden lös precis här i detta område.
   Den verkliga risken för att få sin hund dödad i trafiken är en kombination av trafikmängden, om hunden söker sig i den riktning, hur långt därifrån man släppar hunden, vilka barriärer som finns mellan hunden och vägen, hastigheten på vägen, tid på dygn och väderlek och hur ofta man utsätter hunden för denna risk.
   Dumheterna med den relativa risken som dessa fjollor använder sig av tycker jag klart och tydlig framgår av den illustration jag har på bloggen, och du kan ju berätta i vilket revir DU skulle föredra att släppa hunden, det med lite eller det med stor relativ risk?

   Sedan missar vargflum till exempel att vissa av forskarnas siffror ligger en del år tillbaka i tiden (10000 hundar) och att dagens statistik visar lite andra förhållanden mellan de olika risker, som bero på flera faktorer såsom ökad användning av hundpejl, att man blivit mer tveksam till att släppa hundarna i vargrevir, den ökade vildsvinstam och därmed mer fokus på andra mer kortdrivande hundar etc etc.

   Och dessa 4,8 miljoner bilar som finns i Sverige, dessa är ju inte heller jämt spridde över landet, mesteparten finns och framförs i våra städer.

   Faktum kvarstår, JÄGARKOLLEKTIVET gråter över några få vargdödade jakthundar medan det mycket större antal som dödas i trafiken, drunknar, dödas av vildsvin eller skjuts, dessa har man inte så mycket att säga till om.
   Och Viltskadecenters studie som gjordes INOM VARGREVIR i glesttrafikerade områden av Dalarna och Värmland står sig än i dag, med den modifikation att trafikmängden i många av dagens vargrevir är ganska så mycket större.
   Risken i dag att få sin hund trafikdödat inom ett vargrevir, med alla andra parameter såsom pejl, antal jaktdagar etc lika som vid tiden för Jens Karlssons studie, den är så mycket större.

 4. Maja says:

  Jag är inte i “maskopi” med DINA “ordinarie motståndare”.

  Ruinerar du din sista semesterdag på lilla jag, är det förmodligen ditt alldeles EGNA val eller hur? =)

  Jag är lapp men jag har inga renar. Däremot har min släkt det och grundlurad ang vargen känner jag inte alls att jag är.

  Jag läser med fördel “Naturbrukaren” och tycker det är jordade åsikter. http://naturbrukaren.wordpress.com/2011/11/15/skillnaden-mellan-en-vargdodad-hund-och-en-trafikdodad-hund/

  Fö har jag lärt mig en del nya uttryck i “sfären beskyllningarna er emellan”.
  Håll till godo;

  *skrivbordsbiologer
  *balkonglådebiologer
  *ekofascister
  *rovdjursfobiker
  *vargkramare
  *låtsasindianer!
  *skogsmulle-shamaner
  *inavlade banjospelare
  *Ekosofer
  *miljötalibaner

  Med ditt bidrag lägger jag till;
  *fjollor
  *vargflum
  *svammelpojkar
  samt gråtande jägarkollektiv

  Ha en fortsatt bra sista dag på semestern! Själv har jag arbetat 2 veckor å ska in på den 3:dje imorrnbitti!

  • admin says:

   Visst är det mitt eget val att slösa bort min tid på vad jag vill, därav även den smiley som du tydligen missade.

   “Gråtande jägarekollektiv” vill jag inte ta äran för, den tillfaller obeskuren en klok farbror, som jag tror har lite samisk blod i sina ådrar såsom du,en viss Jinge.
   http://bilderblogg.se/politik/jagarkarens-klagan.htm

   VargFlum, läs lite mer på Vargflums sidor.
   Läs lite kritisk, inte utifrån vilka “sanningar” du vill höra, inte utifrån vilka åsikter du eventuell delar med dom som skriver där, och svara ärligt om den håller den standard och opartiskhet som man bör förvänta av en sida som använder ordet FAKTA i sitt namn.
   Floskler om deras egen “forskning”, halmgubbe argument en mass som de säger är myter som de avlivad, rena dumheter som är så graverande att de blir nödsakade att radera hela inlägg och som oturlig får spridning i miljöen genom Jaktjournalen som även de måste radera dreten, halva sanningar och rena lögner.
   Se bara hur de gör bort sig när de presenterar vandringssägen och lokal berättelser helt utan någon som helst dokumentation, blandar olika berättelser och går helt vilse i geografin när de skriver om vargdödande människor: http://vargrevir.com/?p=672
   Sånt är inte FAKTA men FLUM, dumheter och jävla taskigt gjort mot deras egna som använder materialet.

   Jordbrukarens jordade åsikter…..
   Ja va säger man?
   Att vare jordat har en liten annan betydelse därifrån jag kommer, såsom ha jord i huvudet i stället för annan organisk material, och passar eminent på det han skriver och det citat han använder sig av:

   ” Det betyder att var 5:e varg knep sig en hund.
   Under samma period fanns cirka 1,5 miljoner bilar i de aktuella varglänen.

   Om bilen nu utgjorde lika stor risk som vargen för hunden skulle det, på vägarna i varglänen, ligga inte mindre än 300 000 påkörda hundar efter att var 5:e bil gjort sitt jobb och kört på en hund.”

   Relativ risk använd när det är som bäst, tyvärr, så är det Maja.

   Sedan efterlyser jag igen svar på min fråga om vilket revir av de två som finns i min illustration i blogginlägget du föredrar att släppa din hund, det med liten eller det med stor relativ risk.

 5. Maja says:

  Jag har ingen aning om vilka av de av mig tidigare nämnda kärleksorden som du anser dig ha patent på. De var bara exempel på olika ord som ska beskriva antagonister- från båda sidor vilka jag stött på då jag “surfat” runt på sidor i båda “lägren”.

  Jag har ingen hund, och är öht inget svar dig skyldig. Återgå till dina “huvud”fiender i ämnet varav “Naturbrukaren” verkar vara en.

  I övr önskar jag dig än en gång ett bra avslut på din semester.

  tillägg vokabulärlista;
  *jord i huvudet
  * halmgubbeargument
  *klok farbror Jinge (vilken stamtavla slash DNA han har äger jag ingen kunskap om)

  Tjingeling!

 6. admin says:

  Hmmm nu skrev du såhär:
  “Med ditt bidrag lägger jag till;
  *fjollor
  *vargflum
  *svammelpojkar
  samt gråtande jägarkollektiv”

  så visst är det väl lätt att tro att du tror att det är undertäckande som har patent även på “gråtande jägarkollektiv” eller hur?

  Halmgubbeargument…. http://sv.wikipedia.org/wiki/Halmdocka

  Nej visst, du är inte skyldig mig att svara på besvärande frågor, men visst kunna det vare intressant att veta om jag nu har övertygad dig om att Vargflum och relativ risk är ren flum och inget man bör använda sig av i debatten.
  Och nu fortsätter jag min semester:o)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>