Ingen ström i stängslet, 13 får vargdödade.

När helgens åskväder slog ut strömmen på Alderbacks fäbod nordöst om Enviken, angrep en varg fårflockan och dödade minst 13 får.

Ägaren lämnade fäboden på fredagskvällen och fåren gick vid tillfället bakom rovdjursstängsel, men söndag morgon när han återvände så han flera döda får i hagen och beslutade att återvända hem för att ringa till länsstyrelsen rovdjursansvariga.
När sedan länsstyrelsens besiktningsman, som kom till platsen senare under dagen, kunna denna konstatera att det inte fanns någon ström i stängslet och att det med stor sannolikhet var en varg som var orsak till förödelsen.

Att vargen skulle befinna sig i området precis samtidigt som ovädret slog ut strömmen är så klart maximal otur.
Detta kan möjligen förklaras med att fåren varit oroliga när åskan gick, och denna retning kan ha utlöst en attack genom stängslet.
För bara en vecka sedan flydde en flock kossor in mitt i Karlstad efter att ha blivit panikslagna i ett åskväder.

Utöver dessa 13 får saknas ytterligare 6.

Även tidigare har man haft problem på fäboden. Dalademokraten:

“Tidigare har fäboden inte haft några problem med rovdjur, men för cirka två och en halv vecka sedan försvann ett lamm som aldrig har hittats. För en till en och en halv vecka sedan hade två lamm sprungit in i ett mindre elnät i hagen som satt där för att hindra fåren att komma fram till stugorna på fäboden. De hade snärjt in sig och kvävts.
Helt klart hade de sprungit i panik, skrämda av något. Men i inget av de två fallen kan man säga med säkerhet att just vargen låg bakom. Nu däremot är det helt klart.”

Om stängslet på fäboden varit strömförande är det inte säkert att vargen tagit sig genom, men tyvärr var detta som sagt inte fallet.
Tråkigt för både varg, får och inte minst fårägaren.

Posted in Konflikt, Licensjakt, Varg | Tagged as: | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>