Människoskapad dödsfälla!

En varg, möjligen en av de som finns kvar från Rialareviret, har dödad 31 får i en hage på gränsen mellan Österåkers och Norrtälje kommun.
Det är i alla fall länsstyrelsens tes att det rör sig om en varg och den tes kommer väl under närmaste dagarna att bekräftas eftersom man hittad vargspillning i närheten av området.
Detta är i nordöstra utkanten av Rialareviret som ligger norr om Stockholm inom Stockholms län.
Om reviret fortfarande existerar råder det delade meningar kring.

Rialareviret

Rialareviret

Hagen där fåren gick har enligt Länsstyrelsen ett bra stängsel, men tyvärr helt öppet ner till ett vattendrag.
Även med 5-6 trådigt stängsel enligt de rekommendationer som Viltskadecenter har tagit fram och med tillräckligt ström i trådarna, så kan en sån hage inte sägas vare en lämplig plats för får om den ligger inom ett område med varg.
En oskyddad öppning mot vattendrag är stort sett det samma som inget stängsel alls och en invitation till problem, eftersom vargar är duktiga simmare.

När sedan en varg lyckas ta sig in bland fåren blir stängslet plötslig en dödsfälla för fåren som INTE kan forcera vare sig stängslet eller det aktuella vattendrag, och springer runt och runt i hagen i panik.
Sånt retar ju så klart det aktuella rovdjurets instinkter och resultatet blir en otrevlig massaker.
Ett helt klart och naturligt beteende för en hund, en varg,  ett lodjur i en artificiell miljö med bytesdjur som inte alls hör hemma naturen och som helt saknar de instinkter och egenskaper som vargens vilda bytesdjur måste vare utrustade med för att kunna överleva.

Helt naturligt beteende som inte kan lastas vargen trots att många gör det.
Dessa människor är troligen såna som inte har någon koppling längre till naturen, som växt upp i någon storstad och inte på landet, och som inte har någon aning om hur naturen fungerar.
Dessa tycker att detta drag med vargangrepp på tamdjur är det värsta som finns.
Det att vargen dödar mer än den klarar av att äta upp, detta överskottsdödandet, det är för dom något onaturligt och även vargens sätt att döda är för dom grym.
Därför måste vargen i deras värld vare ond varelse,  vilket den så klart inte är.
Ett sånt epitet är reserverat oss människor, inte djuren som lever ut sina instinkter, som gör det de gör för att överleva.

Ett stängsel som möjligen håller fåren inne men absolut inte håller rovdjuren ute!

Ett stängsel som möjligen håller fåren inne men absolut inte håller rovdjuren ute!

Den aktuella händelsen är så klart tragiskt för lantbrukaren och det är bara att hoppas att det inte blir fler angrepp i samma område för då blir det troligen beviljad skyddsjakt.

Sedan VET man att ett korrekt uppsatt stängsel, ett stängsel utan öppningar under eller mot vatten ÄR ett bra skydd mot varg, och att ett sånt stängsel även fungerar till viss del mot både björn och lodjur.
Men det finns alltid enskilda individer som lyckas ta sig in, genom att hoppa ner från i fållan från objekt såsom en intill parkerat traktorkälla som det var ett exempel på från Norge för ett tiotal år sedan, eller genom att, som en av mina hundar gjorde för några år sedan, rusa i full karriär rakt genom ett stängsel efter en fasan utan att ens märka strömmen.
100% säkert stängsel finns så klart inte, om än vissa hysteriska personer skriker och gormar efter sånt.
Det är som att trycka ner Estoniakatastrofen i halsen på den som säger att det är säkert att ta båten till Estland, för visst är det säkert.

Så är också fåren som går bakom ett godkänd och rätt underhållit rovdjursstängsel. De ÄR säkra!

 

Posted in Konflikt, Varg | Tagged as: , , , , , | 4 Comments

4 Responses to Människoskapad dödsfälla!

  1. [...] … och stängslen (fårens skydd) var som vanligt undermåliga. Att vargar simmar är ingen nyhet! Ett fungerande och stabilt rovdjursavvisande stängsel (bidrag kan fås motsvarande 50 kronor löpmetern!) hade skyddat fåren, speciellt om ett dylikt funnits även mot vattnet! [...]

  2. Varghjärta says:

    Mycket bra skrivet! Tummen upp!

  3. Vargvän says:

    Mycket bra skrivet , men har så svårt tyvärr att tycka synd om fårägaren då Riala reviret funnits sedan 08 och fårägaren vetat om det men ändå inte valt att skydda sina får på det bästa sättet genom ett välskött rovdjurstängsel , däremot lider jag med dessa får samt vargen , för att dom fick sitt liv avslutat och troligtvis kommer få sitt liv avslutat för att en lat fårägare inte orkade anstränga sig mer för att enögdheten var viktigare än ett djurs liv .

  4. [...] Bilden visar ett stängsel som möjligen håller fåren inne, men som absolut inte håller rovdjuren ute. En typ av stängsel som är vanliga i Småland. (Bilden är hämtad här.). [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>