Furieangrepp på varg.

När ägaren till en sällskapshund så hur hennes hund angreps av två vargar i Ransäter i Värmland, gick hon helt enkelt till attack mot vargarna.
Hon rusade fram skrikande, enligt henne själv i ett rasande furieanfall, vilket fick vargarna att avbryta attacken och lämna hunden i fred.

Hunden, en Mellanpinschern med namnet Qwix, klarade sig med ett litet sår i svansen.
Länsstyrelsens besiktningsman ska nu utreda fallet och det kvarstår fortfarande att dokumentera att detta verkligen var vargar, om än hundägaren gör ett mycket trovärdig intryck.
Det var väl sånt vallpojkarna och vallflickorna förväntades göra när de under 17 och 1800 talet hade som uppgift att skydda tamdjuren mot angrepp av bland annat varg. Utan vapen och oftast inte utrustade med annat än någon käpp överlevde dessa barn att dagligen vistas i områden där det fanns både björn och varg.

Trots att vallflickor och pojkar förväntades skydda sina djur genom att jaga bort rovdjuren, så finns det inte många, om än något dokumenterat fall att dessa barn blivit dödad av varg.

Trots att vallflickor och pojkar förväntades skydda sina djur genom att jaga bort rovdjuren, så finns det inte många, om än något dokumenterat fall att dessa barn blivit dödad av varg.

Det var andra tider det. I dag är även vuxna människor rädda för att gå tur i skogen.
I alla fall enligt vissa inte alltid helt trovärdiga och oftast smått hysteriska källor.

En intressant bild av en vallpojke som har dödad en björn enbart med hjälp av ett spjut och sin hund finns på Björnundklubbens hemsida.
Lite annorlunda än dagens björnjakt får man säga.

Posted in Jakthundar, Konflikt, Varg | Tagged as: , , , , | 1 Comment

One Response to Furieangrepp på varg.

  1. Kerstin says:

    Ser man på bilden på “tomten” i NWT, så kan man konstatera att det åter rör sig om en hundägare som rastar sina hundar genom att låta dem springa lösa fritt, utan något stängsel. Hundarna kan alltså fritt jag vilda djur, och det kan mycket väl ha varit hundarna som sökt upp vargarna i skogen:

    http://nwt.se/munkfors/article1149056.ece

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>