Storbråk inom den extrema varghatarmiljöen i Norge

Det pågår ett storbråk inom den norska extremistiska varghatarmiljöen i Norge som under många år har dominerats av föreningen Folkeaksjonen Ny Rovdyrspolitik, FNR.
Ordförande i föreningen är en person vi här i Sverige kom i kontakt med när Uppdrag Granskning gjorde sin granskning av den illegala jakten på rovdjur för en del år sedan.

Man hittade då tydliga kopplingar mellan de två personer som avslöjades med vävnadsprov på i allt fyra troligen illegalt dödade vargar, Tage Collberg i Sverige och Lars Toverud i Norge och dåvarande styrelseordförande inom FNR samt en Nils Solberg som även han var aktiv inom denna extrema föreningen och som tjänade stora pengar på att bedriva utbildning i vargjakt i Norge och arrangera jaktresor där bland annat vargjakt ingår.

Uppdrag granskning: Illegal vargjakt kartlagd för första gången

Uppdrag granskning: Illegal vargjakt kartlagd för första gången

Denna Solberg har nu under de senare åren varit den ledande gestalt inom föreningen FNR, och tillsammans med redaktören av sidan ROVDYR.ORG som egentligen inte är annat än en sida där man länkar till lite nyheter om rovdjur och information någon gång i månaden om föreningens arbeta inte presterar värst mycket mer än så.
Bara för att tillhandahålla dessa länkar fick man av Direktoratet for Naturforvaltning 250 000 kronor 2011 förutom 950 000 i annan stöd från staten!
Enligt vissa inom FNR har tydligen merparten av dessa pengarna slussats ner i fickorna på denna Nils Solberg och redaktören för länkportalen Åsmund Ystad, om man läser vad en fd. styrelseledamot i föreningen Marius Andresen skriver på sin FB-sida:

“FNR Akershus har hatt årsmøte.

Extremisterna som tjener stora pengar på de rovdjur de vill utrota

Extremisterna som tjener stora pengar på de rovdjur de vill utrota

Styret ble kastet fordi man ville følge vedtekter. Leder i FNR Norge og andre sentrale tillitsvalgte kuppet og presset frem en mistillit votering, mot vedtektene. Styret kunne ikke godta at vedtekter brytes. Vi gikk. Vedtekter er ikke viktige, når en skal fjerne brysom opposisjon. Flere lokallag har stilt spørsmål om hvordan FNR drives. På et landsmøte, svarte Nils Solberg at det ville være uklokt å si noe om dette, med tanke på hvem som satt i salen. Har uttrykte indirekte misstillit til hele landsmøtet. To lokallag skrev brev til ledelsen. De stilte spørsmål om drift og ikke minst økonomi. Dette brevet vil FNR og Solberg ikke svare på. Han tok det ikke på alvor, sa han. FNR går med store underskudd, år etter år. På tross av dette velger leder og ansette seg selv og heve lønn på toppen av et solid styre honnorar. Noen hevder at FNR er blitt en privat lobbybedrift, hvor to personer tjener gode penger. Jeg kan ikke gå god for en slik påstand, men faktum er at tilskudd brukes på lønn og ikke på politisk arbeid. Og det er slik jeg ser det, et faktum at FNR i stor grad er fraværende i den offentlige debatt. Etter mitt syn kan ikke FNR sentralt peke på en` rovdyrpolitisk sak, der de har fått gehør. Jeg kan ikke se at Solberg har løst noen rovdyrproblemer siden han ble valgt i -08.

Vem vet vad som är sanningen, men det är ju alltid hyggligt när man ser extremisterna slåss inbördes och speciellt då omtalade FNR även har starka band till den extrema vargmotståndersidan i Sverige.

Och när Solberg tar avstånd från de olagligheter som yttras under möten arrangerat i Sverige för giftåtelförespråkande och tjuvjaktskramande slödder där huvudtalaren var Karl Hedin, med den bakgrund denna Solberg har och den miljö han har rört sig i och fortfarande rör sig i, så låter det inte så lite falsk.

 

Posted in Illegal jakt, Varg | Tagged as: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>