Ytterligare en oetisk jakt i regi av Örebrojägarna!

I Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på vargen norr om Örebro skriver man följande:

- Skjutvåpen under skyddsjakten får medföras vid färd med motordriven fordon.
- Djur får ringas in med hjälp av fordon, men djur får inte skjutas från fordon som är i rörelse.
- Jakt får ske dygnet runt.
- Jakt får ske med rörlig och fast belysning

Utdrag från Vargrevirets "ordbok"

Inga protester har än hörts från jägarhåll när såna medel har tillåtits vid skyddsjakt på varg.
Såna medel som annars betraktas som fullständigt vidriga och oetiska när de kopplas samman med jakt på vildsvin, älg och rådjur.

I en artikel om användandet av ljusförstärkare i förbindelse med vildsvinjakten skriver man i skittidningen Jakt och Jägare:

“Var sätter man gränsen om man godkänner nv-sikten? Är det då för dessa skyttar också okej att skjuta från bilen, eller att skjuta rådjur efter skymningen?
Detta kanske vore något att se över på Naturvårdsverket. Som det är nu skadas framför allt vår fantastiska viltresurs, vildsvinen, oerhört mycket på grund av dessa nv-sikten.
Vildsvinens utbredning är inte så allvarlig att vi skall införa undantagslagar. Vildsvinet är ett värdefullt högvilt och en naturlig del av vår natur och skall behandlas därefter. Vildsvinen ger oss både bra jakt, gott kött och inte minst ett spännande samtalsämne.”
http://www.jaktojagare.se/vapen-och-utrustning/sluta-skjut-med-ljusforstarkare-pa-vildsvin

Och i kommentars fältet fortsätter man:

“Klart att vildsvinen ska ha en chans att komma undan. Jakttiden är tillräckligt lång som den är. Tycker att det är riktigt ”fegt” att andvända dessa riktmedel vid jakt. “

“Man blir även lite ledsen och förbannad när man läser artikeln i Svensk Jakt februari-marsnumret om hur Per Juhlin skjuter ALLA sex griskultingarna för en sugga och en passgranne skjuter fyra för en annan.
Vad skall detta ge för signaler till alla blivande jägare och framför allt till alla oss andra jägare som försöker att hålla en hög jaktmoral? Fy skäms, Svensk Jakt att ta in sådana artiklar.”

Hålla en hög jaktmoral
Värdefull högvilt.
Naturlig del av vår natur och ska behandlas därefter.
Ok att skjuta från bilen?
Ok att jaga efter skymmningen?

För våra hycklande Örebrojägare som ställer upp på Länsstyrelsens skyddsjakt, är det etiska ju så klart beroende på att det är fråga om ett hatat rovdjur och inte ett fint högvilt som älgen som kräver en så mycket högra etisk standard.

Posted in Jägareförbundet, Jaktetik, Varg | Tagged as: , , | 3 Comments

3 Responses to Ytterligare en oetisk jakt i regi av Örebrojägarna!

 1. Kerstin says:

  Den tekniska utvecklingen går alltmera emot att jägaren sitter kvar hemma i soffan (eller ev i den varma bilen) och sköter jakten därifrån. Det är GPS-sändare på hundarna, så att jägarna slipper springa i skogen, utan kan följa jakten på kartan och ta sig så nära som möjligt med bil. I dokumentären “Heliga veckan” som sändes på SVT berättade en jägare hur han släppte den GPS försedda hunden, och sedan åkte hem och drack kaffe tills det började hända något! Hunden ersätts väl snart av flygande drönare, som jagar ut bytet eller t o m avlivar det!

  Åtlarna för vildsvin har fjärrstyrda kameror som sänder hem bilderna till jägaren hemma i soffan, det enda som saknas är ett fjärrstyrt vapen som kan avlossas hemifrån soffan också.

  I alla andra delar av världen betraktas det här inte som jakt, utan som avlivning. Det är främst tjuvjägare som använder sig av hund och dessa hjälpmedel.

 2. Vet inte hur jag lyckades komma in på denna sida. Fäste mig dock på detta inlägg. Tycks tydligen ha undgått skribenten totalt att det är frågan om ett beslut om SKYDDSJAKT. Detta innebär att djuret/djuren ifråga skall AVLIVAS i syfte att förebygga allvarlig skada som har inträffat alternativt riskerar inträffa på basis av den bedömning man gjort i beslutsprocessen.

  Detta särskiljer sig helt och hållet från vanlig jakt där avlivandet är en del av processen men inte det primära samtidigt som behovet att avliva är inte akut. Här blandar skribenten hejvilt på äpplen och päron.

  Skyddsjakt är inte jakt och således bör inte de jaktetiska principerna på samma sätt beaktas. Huvudsaken är att eliminera skadeobjektet. Hur man gör detta är egalt så länge djuret inte utsätts för onödigt lidande. Ibland kan det ju till och med vara BÄTTRE att använda sig av moderna metoder för att avliva ett skadeorsakande djur så snabbt och effektivt som möjligt. Detta gäller alla typer av myndighetsåtgärder riktade mot djur som orsakar skada/fara för allmänheten.

  Att klippa in en bild där Jägareförbundet påstås vara “naturfientligt” visar på skribentens okunnighet och är ju på gränsen till naivt. Det påståendet är ju mycket långt ifrån sanningen.

  • admin says:

   Jo Mathias, jag förstår mycket klart skillnaden mellan skyddsjakt och vanlig jakt, och jag har inga som helst problem med moderna metoder vid skyddsjakt, inget mot att använda bil, belysning, mörkesikten whatever.
   Men, HYCKLARNA, slöddret på Jägareförbundet är de som har problem med sånt men bara när det är fråga om att använda såna verktyg för att få bort älg, rådjur och gris.

   Fan, jag ser ju inte ens några problem med att använda samma metoder vid vanlig jakt om detta minskar antal skadeskjutningar, gör jakten mera effektiv, för att man tycker det är roligare eller vad man nu kan ha för argument för detta.

   Nej Mathias, det är SLÖDDRET som normalt sett är kritiska till sånt som gör jakten mera effektiv.
   Se bara hur slöddret har kämpat mot användandet av fällor för vildsvin.
   Man säger till exempel att man inte vill att vildsvinen ska ses som ett skadedjur, det ska ses som en resurs.

   Därmed till mitt inlägg där du tydligen missat poängen totalt, som är:
   Är det oetiskt att använda dessa metoder för bekämpning av skadedjur som älg, rådjur och vildsvin, så är det väl i högsta grad även fallet när dessa används på varg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>